Šolanje

Prvič sem pomagala v pasji šoli že pred davnimi 20 leti, ko sva z mojo simpatično mešanko Jaro blesteli na tečaju in me je inštruktor povabil, če mu pomagam. Potem me je to začelo vedno bolj zanimati in sem se začela izobraževati preko literature ter nekaj tečajev v domovini in tujini. Ko sem s svojim malinoisom Rexom stopila na pot tekmovalnega šolanja, pa mi je le-to zlezlo pod kožo, tako, da sem se takrat začela bolj načrtno posvečati šolanju psov. Šolanje v skupinah me je zelo odvrnilo, saj sama ne zmorem istočasno kontrolirati velikega števila različno dojemljivih psov in predvsem lastnikov. Tako sem se odločila, da sama šolam individualno, oziroma v skupinah do maksimalno 5 psov, ob predpostavki, da so približno na isti stopnji in približno enako dojemljivi psi in lastniki.

Ob svojih leglih in mladičkih intenzivneje posvečam mali šoli ter osnovnemu šolanju, kjer dajem največji poudarek na pozornosti psa, njegovi zavzetosti za igro in delo z lastnikom ter pozitivno motivacijo pri šolanju. Po osnovnem šolanju pa rada navdušujem štirinožce s preizkusi v različnih pasjih športih (agiliti, rally obedience..) ali pa učenjem različnih trikov, iger z lastniki in podobno.

V prihodnosti me vleče tudi v bolj terapevtske vode, saj se želim izpopolniti v šolanju psov za pomoč ostarelim, gluhim, invalidnim osebam, mika pa me tudi šolanje psov terapevtov epileptikom, sladkornim bolnikom, vendar me najprej čaka zahtevno šolanje in izpopolnjevanje v tujini.

Zadnja leta se vedno pogosteje posvečam resocializaciji psov, saj me kliče vedno več lastnikov psov, ki jih v kakšnem vedenju ne morejo nadzorovati, ponavadi v agresivnosti, neposlušnosti, ali pa so zelo plahi in neprilagodljivi. Prav ti mi predstavljajo še poseben izziv. Na drugi strani pa mi je v največje zadovoljstvo šolanje mladičkov praktično od trenutka, ko pridejo v nov dom, saj vem, da je to najboljša preventiva pred kasnejšimi vedenjskimi motnjami psov. Pri svojem delu se redno izpopolnjujem s strokovnimi seminarji v tujini ter sem v stiku s priznanimi pasjimi psihologi in terapevti za vedenjske motnje psov v Sloveniji in v tujini.

Šolanje psov mi je v veselja in še bolj sem zadovoljna, ko mi njihovi lastniki poročajo o uspehih na izpitih ali pa nad večjim medsebojnim razumevanjem med njimi in psi. Ni večjega uspeha zame, kot zadovoljen lastnik in njegov štirinožni spremljevalec…