Opis pasme manchesterski terier

Pasma: Manchesterski terier

Izvor: Pasma je nastala v 16. stoletju v Manchestru v Veliki Britaniji s križanjem med staroangleškim black and tan terierjem in italjanskim hrtom.

Skupina: III FCI skupina – ne potrebuje delovnega izpita.

Uporaba: Spada med jamarje – v 18. st. so ga uporabljali za lov na podgane, lisice in druge glodavce. Danes ga ponekod še vedno uporabljajo za lov in sledenje. Je zelo priljubljen za družinskega psa, spremljevalca, družabnik, velik talent za pasje športe (agility), čuvaj in odličen razstavni pes.

Življenjska doba: približno 14 let

Videz: Nežno grajen pes z dolgo, klinasto glavo, zobovjem škarjastega ugriza, majhnimi trikotnimi uhlji (ki so jih nekoč kupirali), temnimi, ovalnimi očmi in kratkim, vendar ne kupiranim repom. Odlikuje ga elegantno gibanje, močan temperament in visoka hitrost v gibanju.

Barva: črna z mahagonijevimi vžigi na koncih tac, prsih in gobcu.

Dlaka: kratka, sijoča, gosta, ne potrebuje posebne nege

Oskrba: Zelo nezahtevna – gladenje z irhovino (jelenovo kožo) dvakrat letno ob menjanju dlake, po potrebi kopanje, v čemer uživa ter redno čiščenje oči in prirezovanje krempljev

Višina: idealna plečna višina samcev je 41 cm, psic pa 39 cm.

Teža: 7-10 kg.

Temperament: Vzdržljiv, čuječ, živahen, prijazen, spreten, impulziven, prijeten, lojalen in predan kuža, ki se ga da naučiti ogromno trikov, v stanovanju je miren, na prostem zelo živahen, temperamenten, hiter, aktiven.

Čuvaj: na neznano osebo ali dogajanjem opozarja s pozornostjo in laježem.

Zaščita: zaradi velikosti ne spada med branilce

Bistroumnost: nadpovprečno inteligenten, zelo hitro se uči, obožuje se učiti različne trike, zelo zavzet pri delu

Zmožnost šolanja: zelo učljiv pes, hitro in rad se uči novih stvari.

Odnos do otrok: prijazen in previden, kadar so preveč vsiljivi, se umakne. Pes ne sme biti v družini nadomestek igrače, temveč mora biti član družine, za varnost otroka pri igri s psom morajo poskrbeti starši sami.

Odnos do drugih živali: odvisno od zgodnje socializacije (4-12. teden) in kasnejše vzgoje. Ker je lovski pes, ima izredno dober lovski nagon in rad preganja divjad in ptiče.

Odnos do tujcev: zadržan, nezaupljiv, ob prvem stiku lahko renči ali laja.

Domače okolje: nujno mora živeti v stanovanju ali hiši in ne v pesjaku. Primeren za družine z otroki, ostarele, zelo aktivne družine. Zna se sam zaposliti med odsotnostjo lastnika. Vsekakor potrebuje enkrat dnevno aktiven sprehod, med katerim s tekom ali drugimi aktivnostmi pokuri svojo zelo veliko energijo.

Primeren lastnik: za aktivne ljudi, rad ima gibanje, najbolj uživa pri prostem tekanju po (nepokošenih) travnikih ali gozdovih, vzdržljiv za hojo v gore, rad se greje na soncu, uživa v vožnji z avtomobilom, ob kolesu, rad je ves čas ob lastniku.

Ali je pasma primerna za prvega psa: ob pravilno poučenih bodočih lastnikih je pasma primerna za prvega psa – priporoča se sodelovanje z vzrediteljem.

Potencialni problemi obnašanja: zaradi velike čuječnosti rad laja (npr. kadar je kdo na hodniku – zamotimo za s prižganim radiem ali TV),  ob preveč negativnih izkušnjah ali nepravilni vzgoji lahko postane pretirano boječ (npr. do tujcev, otrok, vode…).

Potencialni problemi z zdravjem: pasma je genetsko precej čista, zato boleznih, značilnih za to pasmo ni znanih, potrebno je redno in prirezovanje krempljev in čiščenje analnih žlez, če je pes k temu nagnjen.

Nasveti: Kupite mladička pri vzreditelju, ki se veliko ukvarja z socializacijo mladičkov, da se ognete pretirano plašljivim ali neuravnovešenim mladičem.

Opombe trenerjev: psihično občutljiv pes, ki zahteva doslednost pri vzgoji in ne prenaša trde roke (postane plašen).

Vzreditelj v Sloveniji: psarna Mantera – mag. Andreja Jereb