Bodočim lasnikom mladičkov

Preden se odločimo za novega psa moramo vedeti, kakšnega psa iščemo, za kaj želimo psa imeti, za kaj ga uporabljati, koliko imamo prostega časa itd. Ponavadi izbiramo pasmo glede na izgled, kar je napačno. Pravilno je, da si najprej odgovorimo na zgoraj zastavljena vprašanja, se pozanimamo o dobrih vzrediteljih v bližini in o tem, koliko je želena pasma psa zdrava, koliko nege potrebuje, kakšne pogoje življenja zahteva itd. Šele nato sledi ožji izbor nekaj pasem, ki jih lahko izberemo glede na simpatičnost.

Kaj storiti, preden se odločite za novega psa?


Najprej si morate biti v družini enotni, da si psa želite. Če je to želja ne nekaj članov družine ali pa se morda kdo psov celo boji, mora odločitev za štirinožca počakati.

Potem ugotovite, kakšen stil življenja živite (npr. večinoma smo doma, veliko hodimo na izlete, imamo ogromno obveznosti in smo prosti le od 17h dalje) in kje znotraj njega vidite možno sobivanje s psom. Skladno s tem začnite iskati pasmo psa. Manchesterski terier je doma miren, zna se sam zaposliti, vendar, ko se lastnik vrne, potrebuje aktiven sprehod, kjer ne le opravi potrebo, temveč se tudi nateče in preko igre z lastnikom razmiga tudi svoje možgančke. Uživa v tesnem sobivanju s člani družine, zato lastnikom priporočam, da psa jemljejo povsod s seboj. Ker je kuža majhen, se uživa voziti z avtomobilom, ob kolesu, je rad v družbi ljudi in je zelo prilagodljiv ter učljiv, je res krasen sopotnik v katerikoli situaciji.

Potem si oglejte zunanjost Manchesterskega terierja, če vam ustreza. Ti psi so popolnoma nezahtevni za nego, saj imajo kratko dlako, ki posebne nege ne potrebuje, prav je le, da jih po dirkanju v naravi (kadar je bolj prašno, blatno ali deževno) damo v banjo in samo z vodo stuširamo (razen, če se niso povaljali v kakšni smrdeči umazaniji – potem uporabimo malo šampona). Kot vsak pes je tudi temu potrebno redno striči kremplje, kar vas naučim sama, po potrebi pa tudi, kako se psičkam sprazni analne vrečke (priporočila vam bom hrano, po kateri je te težave manj). Ker je pes nižje rasti, se mu večkrat v končkih oči nabere umazanija, ki mu jo dnevno očistimo s suhim robčkom. To je tudi vsa nega, ki jo ta pasma potrebuje in vsega tega navadim mladičke že v leglu ter lastnike v mali šoli.

Odločite se, kje bo imel pes svoje mesto v stanovanju. Čeprav lastniki dovolimo, da se psi sprehajajo po celem stanovanju je prav, da ima v delu sobe pes svoje mesto, kjer bo njegovo ležišče in kjer bo dobival hrano.

Sledi vzpostavitev stika z vzrediteljem, obisk mladičkov, ogled obeh staršev (kadar je možno, npr. pri paritvah v tujinah, to ni mogoče. zato vedno priložim sliko samca na internetno stran). Glede na stanje mladičkov in psice ter snažnost in urejenost kotilnega boksa ali prostora že lahko sklepate, ali gre za dobrega vzreditelja, ki celostno skrbi za mladičke ali jih zanemarja in jih želi le čim bolje prodati. Naši mladički so od 25. dneva dohranjevani, saj je leglo za to pasmo številčno, vsak teden jim strižem kremplje, vsak večer smo jih z mokro krpo obrisali, ko po 5. tednih hodimo naokoli, jih po vsakem sprehodu pod vodo umijemo tačke in trebušček. S tem jih tudi navajamo na kasnejšo redno higieno.

Preden dobimo mladička, kupimo vso opremo in se pri vzreditelju pozanimamo, katero hrano za mladičke uporablja – to ni priporočljivo zamenjati vsaj eno leto. Lastniki mojih mladičkov bodo ob prevzemu mladička prejeli:

 • ležišče za psa in deka
 • 7,5 kg briketov kvalitetne pasje hrane Arden Grange
 • posodo za hrano in vodo
 • ovratnica za mladička in odsevna vratnica za nočne sprehode
 • dve vrvici (kratko za šolanje in 5m fleksi za sprehode)
 • igrački za mladička
 • varnostni pas za avto
 • nekaj žvečilnih kosti za mladička in priboljškov
 • tabletke za razglistenje
 • CD s fotografijami mladička od skotitve do oddaje
 • priročnik za delo z mladičkom
 • rodovnik
 • evropski potni list (knjižica za cepljenja)

Naš komplet:

Dober vzreditelj vas bo ob vašem zanimanju za mladička vprašal, kje živite, za kaj želite psa imeti, ter seveda za spol in bo skladno s tem vam predlagal najbolj primernega mladička. V leglu se namreč že po 5. tednih lahko vidi, kateri pes bo bolj miren, kateri kaže dominantno naravo, kateri je izredno živahen in primeren za agiliti, kateri je zelo lep in ima vse zasnove bodočega razstavnega psa… Praviloma vedno vzreditelj določi mladičke bodočim lastnikom, saj le-ta z mladički preživlja dobršen del dneva ter najbolje pozna njihove značaje ter zna željam lastnikov najbolje ugoditi s tem, da jim predlaga mladička, ki njihovim potrebam najbolje ustreza.

Prav je, da mladička večkrat obiščete že v leglu, ga opazujete, odpeljete v prostor, kjer se lahko z njim bolj v miru seznanite, igrate, božate, seveda ob prisotnosti vzreditelja, ki vam bo že takrat v pomoč pri pravilnem ravnanju in spoznavanju mladička.

Praviloma se mladički oddajajo po dopolnjenem 8. tednu. Najbolj idealen dan za oddajo je petek, saj smo čez vikend ponavadi več časa doma in ima mladiček več možnosti, da preživi kar največ težkih prvih dni pri novih lastnikih, kar najbližje topli človeški roki.

Če bo zaradi oddaljenosti lastnikov mojih mladičkov možno, bom predlagala, da se vsaj še nekajkrat srečamo in takrat odgovorim na vsa vaša vprašanja, hkrati pa pokažem tudi osnove vzgoje in šolanja psa, za tiste, ki vam bo ta mladiček prvi pes, pa bomo še redneje vzdrževali kontankte in vam bom kadarkoli v pomoč pri odraščanju mladička. Sicer pa imajo vsi moji mladički v ceni mladička všteto tudi malo šolo, kjer jih naučim osnove poznavanja, nege, šolanja psa, tako, da postane sobivanje z mladičkom res prijetno v obojestransko zadovoljstvo.

Kdo je idealen lastnik manchesterskega terierja?


 • najprej nekdo, ki pasmo pozna in jo kot tako tudi ceni, si prizadeva kar najbolj izkoristiti pasje talente. Manchesterske terierje v Angliji še vedno uporabljajo kot lovske pse (jamarje, odlično tudi nakazujejo sledi divjadi), v Skandinaviji so to ena najbolj razširjenih in cenjenih srednjih pasem za agiliti, v Evropi pa priznani razstavni psi. Najprej torej iščem lastnike, ki se bodo psu res temeljito posvetili in se trudili, da v kuža v polnosti izkoristi svoje terierske talente.
 • ti psi so živahni in potrebujejo dosti gibanja ob vsakodnevnih sprehodih, zaradi svoje visoke inteligence pa potrebujejo tudi dosti spodbud na tem področju ali preko šolanja, agilitja, učenja različnih trikov itd.
 • ker se od 5. tedna naprej dosti trudim s socializacijo mladičkov, ti kasneje ob pravilnem nadaljevanju vzgoje ne bi smeli imeti problemov pri prilagajanju na katere koli nove situacije, zato so primerni tako za bivanje v mestu, kot na podeželju (vendar morajo nujno bivati v stanovanju), ob prometnih cestah ali neskončnih travnikih, za ostarele ali družine z otroki, za tiste, ki že imate kakšnega psa in tiste, ki uživate v družbi mačk,
 • ta pasma je gensko precej čista in zdrava in zaenkrat v 100 letih niso odkrili genskih bolezni. To pomeni, da prihranimo ob nakupu psa pri odgovornem vzreditelju zajeten kupček denarja, ki bi sicer romal v roke veterinarjev ob zdravljenju različnih dednih bolezni in hib,
 • želim si, da bi ostali povezani z lastniki mojih kužkov, predvsem , da bi se name obrnili vedno, ko nastopi kakršna koli težava s psom. Vsem lastnikom mojih mladičev nudim tudi šolanje njihovih kužkov ali za psa spremljevalca, za agiliti, razstavljanje, lahko vam čuvam kužka, ko ste odsotni, vam pomagam pripraviti kužka na prihod novega družinskega člana, selitev, vam svetujem pri vzreji ali iskanju doberga veterinarja…Kot odgovorna vzrediteljica sem v stalni zvezi z nekaterimi najbolj priznanimi vzreditelji v Evropi in prepričana sem, da imamo vsi skupaj dovolj izkušenj, da moremo pravilno svetovati lastnikom naših mladičkov.
 • Želim si mladička manchesterskega terierja!

  Ponavadi me bodoči lastniki najdejo po internetni strani, z drugimi se prvič srečamo na razstavah ali na sprehodih. Kdor se začne za mladička zanimati, se najprej pogovorimo o vsem napisanem zgoraj. Želim se namreč najprej prepričati, da je prav ta pasma najbolj primerna zanje in da bo tudi mladiček prišel h kar najbolj skrbni družini. Vsakega bodočega lastnika obiščem na njegovem domu, da spoznam njegovo družino, okolje, kjer bo kuža živel. S tem želim bodoče lastnike počasi pripraviti na mladička (dogovorijo se o njegovem imenu, hišnih pravilih, kaj bo psiček smel početi, česa mu ne bodo dovolili, kje bo spal, jedel, kdo bo njegov lastnik...). S tem izločim tudi vse neprimerne lastnike, od takih, ki si ga želijo imeti kot čuvaja hiše v pesjaku ali na verigi, klicala sta me že dva preprodajalca psov, izločim tudi družine, ki kupujejo psa kot darilo majhnemu otroku, če sumim, da bo to le živa igračka, ki bo sčasoma pozabljena in zavržena.

  Od prvega leta naprej zbiram vso leto prijave za mladičke. Ko dam psičko pariti, obvestim vse, kdaj pričakujem leglo. Kmalu po tem, ko mladički pokukajo na svet, pošljem interesentom rezervacijo za mladička, ki mi jo izpolnjeno vrnejo ter vplačajo tretjino cene mladička. S tem je rezervacija potrjena. Ko mladički dopolnijo 4 tedne, povabim bodoče lastnike, da si jih pridejo prvič ogledati. Takrat se natančneje pogovorimo o zanje najbolj primernem spolu mladička ter njegovemu temperamentu. Povabljeni so, da si pridejo mladička še večkrat ogledati, ga ob prisotnosti vzrediteljice, ki je do trenutna oddaje popolnoma odgovorna za mladička, peljejo na sprehod, se malo poigrajo.

  Takrat jim izročim Priročnik za lastnike mladičkov, da imajo do prevzema mladička dovolj časa za pridobitev ustreznega znanja o ravnanju mladička, ko bo prišel v njihov dom. Kolikor uspem, vsem bodočim lastnikom, če ne morejo večkrat prihajati, pošiljam sliko njegovega mladička in jih obveščam o njegovem napredku. Takrat vse bodoče lastnike seznanim z mojimi in njihovimi dolžnostmi, ki jih kasneje podpišejo v Pogodbi o nakupu mladička.

  Ko mladički dopolnijo 8. tednov, se z bodočimi lastniki dogovorimo, da jih prevzamejo najbolje v petek popoldne. Takrat si vzamemo čas, izročim jim vso opremo za mladička, jim razložim pravilno uporabo le-te, pokažem jim, kako se pravilno postriže kremplje, očisti oči, sprazni analne vrečke, kako se ga navaja na povodec, se z njim pravilno igra. Prejmejo še vrečo hrane, ki zadostuje za 4 mesece. Izpolnimo Pogodbo o nakupu mladička izročim jim rodovnik mladička, Evropski potni list. Mladiček pride v novi dom trikrat razglisten, tetoviran, čipiran, enkrat cepljen (pri 8. tednih, ker je mama mladičkov vsako leto cepljena in ne potrebujejo dveh cepljenj), kar se da dobro socializiran, s prvimi osnovami navajanja na čistočo, ljubeznijo do igre in sodelovanja z lastnikom. Od prevzema naprej povabim lastnike, da se mi oglasijo kadarkoli jih kaj v zvezi z mladičkom skrbi, potrebujejo dodatno opremo ali hrano (ki jo dobim kot vzreditelj ceneje). Če prej ne, se vidimo nekaj tednov kasneje na igralnih uricah in še nekaj mesecev kasneje v mali šoli. Vse lastnike prosim, da me sproti obveščajo o napredku mladičkov, njihove fotografije pa mi vedno polepšajo dan.