Pravilna izbira vzreditelja

Dober vzreditelj vam zna odgovoriti na vsa vprašanja v zvezi s pasmo, ki jo vzreja, saj z njo živi ne le fizično, temveč si želi svoje pse kar najbolje poznati, zato ima zbrane dosti literature o tej pasmi, pozna najboljše vzreditelje iz tujine ter cenjene sodnike, poznavalce te pasme, ki mu svetujejo pri izbiri najboljšega plemenjaka ter svetujejo glede izboljševanja vzreje.

Dober vzreditelj vas povabi na obisk ali vas obišče s predstavnikom pasme, ki vas zanima, vam jo predstavi ter se z vami pogovori, ali želena pasma zares najbolj ustrezna vašemu načinu življenja, pričakovanjem o pasjemu spremljevalcu. Pove vam prednosti in slabosti te pasme, način negovanja, morebitne zdravstvene težave ter zahtevnost pri šolanju. Ob obisku vam svetuje, kje bo za psa najbolj primeren prostor za bivanje, spanje, hranjenje, kje bodo najboljša mesta za prvo šolanje, prosto igranje ter prvo socializacijo.

Dober vzreditelj vam pokaže vse dokumente, zdravstvena spričevala ter rezultate pregledov, vzrejne dokumente ter rezultate z razstav, tekem v pasjih športih in drugih dejavnostih, v katerih se njihovi psi udejstvujejo. Dober vzreditelj je redno prisoten vsaj na eni izmed pasjih prireditev, bodisi razstavah, pasjih športih, šolanju, je dejaven član v kinološkemu društvu in je tudi sicer dosti v stiku s psi.

Dober vzreditelj natanko zna ločiti kvalitetne pasje brikete od nekvalitetnih, pove vam za psa prepovedano in priporočljivo hrano v različnih življenjskih obdobjih, konkretno vam pokaže nego svoje pasme ter načine šolanja. Svetuje vam pri nakupu potrebne opreme, najboljše briketirane hrane, pozna dobre inštruktorje za šolanje in pasje športe ter najboljše veterinarje ter specialiste za določeno področje. Nekateri najbolj skrbni vzreditelji vam ponudijo ob mladičku nakup zanj najnujnejše in najbolj kvalitetne opreme ter ustrezne hrane, saj je njihov namen res kvalitetno življenje mladička in ne prodaja česarkoli in čimveč, kot je želja večine prodajalcev.

Dober vzreditelj se zanima za razvoj vašega mladička, vas prosi za slike, zbira informacije o njem predvsem takrat, ko je pes že odrasel, saj mu je to v veliko pomoč pri načrtovanju prihodnjih paritvenih kombinacij ter izboljševanju kvalitete njegove vzreje in dela z mladiči.

Na ta način se loči dobrega in vestnega vzreditelja od tistih, ki imajo legla samo zaradi denarja, ne omogočajo pa svojim psom in mladičkom najboljše nege, šolanja ter skrbi za zdrav razvoj (kvalitetna hrana, zdravniški pregledi), saj jih to niti ne zanima, niti nimajo in ne iščejo potrebnih informacij.

Vedno iščite najboljšega vzreditelja za pasmo, ki si jo želite, saj je on najboljša garancija fizično in psihično zdravih mladičkov ter vam bo potrebna pomoč pri vašem življenju s kužkom.