Leglo I - marec 2017


16.3.2017 smo se razveselili novih mladičkov naše psičke Bibi, ki je v manj kot dveh urah skotila štiri krepke mladičke, težke med 230-247g. Njihovi lastniki so jim izbrali imena:

  • Mantera Izzy
  • Mantera Ison Grim
  • Mantera Ikarus
  • Mantera Icebreaker

Razen Izzyja, ki se je skotil prvi, so se vsi skotili z zadkom naprej. Najmanj je tehtal Icebreaker (Ino), vsi ostali trije pa zelo izenačeni med 243-247g. Vsi so bili po kotitvi zelo sestradani in so si z veseljem privoščili svoj prvi mlečni obrok.

Leglo I je bilo v mnogočem nekaj posebnega. Prvič so se nam skotili sami samčki, lastniki, ki so nanje čakali, pa so si želeli tri samčke in enega samčka. Kar nerodna situacija. Glede na same samčke sem pričakovala kar aktivno, glasno leglo, samčke, ki bodo v času igre ves čas tekmovali, kdo je hitrejši, močnejši, bolj spreten, kdo si več upa… Nič od tega. Precej mirno leglo, nihče ni bil glasen, vsi samčki so enakomerno napredovali, tudi prvo samostojno hrano – surovega mletega zajčka so lepo sprejeli. Presenetljivo hitro so se po petem tednu začeli navajati na čistočo in do odhoda napredovali že toliko, da so bili 4 ure suhi. Uživali so se cartati ob obiskih in vse prehitro zaspali v rokah svojih obiskovalcev. Tudi vsak teden so jih njihovi bodoči lastniki obiskali, uživali v igri z njimi, sama pa sem jim poročala o napredku mladičkov v tistem tednu. Med lastniki so prvič prevladovali tisti, ki so bili že vajeni pasje družbe v svojem domu. Do poletnih počitnic so vsi mladički z lastniki opravili naše igralne urice, kjer smo spoznavali predvsem različne igre povezovanja mladička z novimi lastniki, skupaj smo se učili odpoklica, ter spremljali mladičke v njihovem napredku. Mladički so na naših tedenskih srečanjih uživali v medsebojni igri, medtem pa so se lastniki medsebojno spoznavali, poročali so o izzivih prvih skupnih trenutkov, ter najboljših načinih, kako prelisičiti tako inteligentne mladičke, da storijo to, kar od njih pričakujejo lastniki. Prvič smo že pri štirih mesecih prejeli rodovnike mladičkov. Po poletnih počitnicah smo z mladički nadaljevali naše šolanje v mali šoli. Nekaj posebnega so bili tudi vodniki letošnjih mladičkov, stari med 8-14 let. Tudi starši so priznali, da so njihovi otroci zelo odgovorni do svojega novega pasjega prijatelja, da samostojno zanj skrbijo, jih vodijo na sprehode in se tudi več ur dnevno z mladičkom igrajo, jih šolajo in učijo številne trike. Ponoven dokaz, da so mladički zelo vodljivi in učljivi, otroci in najstniki pa odlični vodniki, ki se radi in hitro učijo vsakega novega trika s svojim mladičkom.